Dum Pukht Murgh Recipe: English – Urdu | chicken dum pukht recipe in urdu

Dum Pukht Murgh Recipe: English – Urdu | chicken dum pukht recipe in urdu

Dum Pukht Murgh Recipe: English – Urdu | chicken dum pukht recipe in urdu |دم پخت بنانے کا آسان طریقہ



In the above post,I am going to show the genuine recipe of dum pukht. This is the original and traditional way to make meat in a pot on the wood fire. Dam Pukht is salty meat with very fewer ingredients which is so delicious.


You might also like 👇

Mutton Dum Pukht recipe


dum pukht recipe,dum pukht, chicken dum pukht, how to make dum pukht, chicken dum pukht recipe in urdu,how to make dum pukht murgh recipe,dum pukht recipe urdu,dum pukht recipe in urdu,easy dum pukht, murgh recipes. دم پخت بنانے کا آسان طریقہ




Chicken (Murgh) Dum Pukht Recipe in Urdu:-


:اجزا
مرغی۔۔۔ ایک عددfull
 گھی۔۔۔ 250 گرام
 دہی۔۔۔ 250 گرام
 پیاز۔۔۔۔ تین چھوٹی گڈیاں
ادرک۔۔۔ ایک چھوٹی گانٹھ
 سرخ مرچ۔۔۔۔ حسب ذائقہ
کالی مرچ۔۔۔۔ 10 گرام
 کچری۔۔۔ دس گرام
 کشمش۔۔۔۔ 60 گرام
 بادام کی گریاں۔۔۔۔ 60 گرام
 لیموں۔۔۔۔ دو عدد
 نمک۔۔۔۔۔ حسب ذائقہ
 انڈے۔۔۔۔۔ دو عدد
 آلو۔۔۔۔۔ دو عدد
 گرم مصالحہ۔۔۔۔ تھوڑا سا

 - تیار کرنے کی ترکیب

۔پیاز دو کاٹ لیجئے اور ان کو ادرک کے ساتھ پیس لیں
۔اس طرح نمک سرخ مرچ اور کالی مرچوں کو بھی الگ الگ پیس لیجئے۔نمک اور کالی مرچیں مرغ پر ملیے اور اسے چھری کی نوک سے اچھی طرح گود لیجئے۔پھر کشمکش، بادام کی گریاں اور پیاز کے باقی لچھے گھی میں بوننے کے بعد ان پر لیموں کا عرق چھڑ کئے اور مرغ کے پیٹ میں بھر دیجئے۔آلو وؤں اور انڈوں کو ابال کر انکے قتلے کر لیجئے اور انہیں بھی مرغ کے اندر بھر کر اسے دھاگے یا ڈور سے سی لیجئے تاکہ مصالحہ باہر نہ نکلے۔گھی میں بننے کے بعد گلانے کے لئے پانی ڈال کر پتیلی کا منہ آٹے سے بند کر دیجئے
۔جب بھاپ باہر نکلنے لگے تو پتیلی چولہے سے اتار کر رکھ لیں
۔پتیلی کا منہ کھولئے اور اس میں پسا ہوا گرم مصالحہ ڈال دیجئے
۔دم پخت چکن تیار ہے




Dum Pukht Murgh Recipe:-


Ingredients:
 
Whole chicken – 1 or 1 ¼ kg
Brown fried onion – 2 ground
Salt – 1 1/2 tsp
Yogurt – 240gm
Cashew nuts – 12 ground
Red chilli powder – 2 tsp
Poopy seeds – 1 tbsp ground
Garam masala powder – 1 tsp
Oil – 1/2 cup
Ginger garlic paste – 2 tsp
Fresh coriander and ginger flaks – as required



Usage:

Wash chicken, pat dry. Then give deep cuts and tie with the thread.Then nicely apply all above ingredients expect oil, on the inside and outside of the chicken.Leave for 3 to 4 hours.Then put oil in pan, add marinated chicken and fry until it turns brown.Then add remaining marinated masala along with 1/2 cup water in chicken, cover and cook until done and water dries, fry well.When it’s done, garnish with fresh coriander and ginger flakes.
Serve with naan or rice.